napíš mi list...


Ono to nie je až také jednoduché, sadnúť a začať písať. Spomenul som si na školu, na hodinu slovenčiny, keď sme sa učili "písať listy". Veľmi jednoduché. Téma, úvod, jadro a záver. Plus všetky oslovenia a ukončenia. Takže je to "brnkačka". Samozrejme je potrebné ujasniť si, o aký "typ" listu má adresát záujem. A to môže byť rôzne. Ide o list úradný (byrokratický)? List matke? List "družobný", priateľovi z krajín socialistického bloku? Milostný list? Alebo list vlastníctva?...
A mám hneď dilemu. Budem musieť vyhovieť. Veď som sľúbil. No dobre. Ešte téma. hmmm... Správy z domova, zahraničné správy, ekonomika, šport či kultúra? Alebo veda a technika? A zase som na začiatku!...
Keďže som váha, nemám rozhodovanie jednoduché. Radšej by som mal byť strelec, vystrelím a niečo trafím. Lenže ja som váha! Takže idem na to oslovenie.

Vaša jasnosť ...

asi nie... trocha archaické, možno takto,

P.T. Súdružka bloggerka...

to je absurdita, vtedy blogy neboli, s "g" len gulagy... a to je asi niečo iné (alebo možno aj podobné, z blogov sa môže stať gulag, ak sa sami vyženiete do pustých končín netu, návratu často niet.)

Dear Mom...

radšej nebudem písať v inom jazyku, naposledy sa strápnili programátori Microsoftu, keď prezentovali novú súčasť operačného systému Windows Vista - rozpoznávanie hlasu a jeho prevod do textu. Počítač si robil čo chcel a z drahej mamky sa stala drahá teta. Nič nového pod slnkom - Viva Las Microsoft.
Ešte jedno oslovenie by som nepoužil...

Vážená zákazníčka....

to by som musel napísať, že adresát niečo vyhral, aspoň milión a poslať mu atrapu kľúča od auta. Nie! To nemá štýl.

Veľavážená...

trochu "sterilné", ak by som bol Oldřichom Novým alebo Františkom Krištofom Veselým tak to tam už je. ... moje dievčatko zaľúbené.

Skúsim teda aspoň tak:

Anjelik, chýbaš mi!

1 komentár:

natalie povedal(a)...

napis mi list, please :)